Zdravá krása zvnútra

Kladiete dôraz na vitálny, svieži výzor, želáte si žiarivú pokožku, lesknúce sa vlasy a zdravé nechty?

Potom by ste mali venovať pozornosť nielen telu, ale aj duši a Vášmu zdraviu. Lebo zdravá krása pochádza v pravom zmysle slova zvnútra.

Pre váš atraktívny a zdravý výzor zohráva rozhodujúcu úlohu najmä výživa. Kto sa vedome stravuje a dbá na kvalitu potravín, urobil už prvý krok. Takisto váš rytmus života a vlastná sebaúcta majú na pocit zdravia veľký vplyv. Dožičte si nádherné chvíle pre telo a dušu, zaobchádzajte so sebou láskyplne. Lebo ku naplnenému a šťastnému životu patrí aj pozitívne nastavenie.

Jednoduché tipy pre vyššiu kvalitu života 

  • Vyvážená strava s celozrnnými a mliečnymi výrobkami, ovocie a zelenina, dostatočný príjem tekutín vo forme vody sú základom pre vitalitu, zdravie a rozžiarený vzhľad.
  • Rastlinné oleje, orechy, semiačka a tučné ryby sú bohaté na viaceré nenasýtené mastné kyseliny. Starajú sa o vitálnu a hebkú pokožku a chránia ju pred vysušením.
  • Čučoriedky, maliny, baza, čierne ríbezle, baklažán, špenát, mangold sú obzvlášť bohaté na rastlinné antioxidanty. Tieto chránia pokožku pred voľnými radikálmi, ktoré sú vytvárané znečistením životného prostredia, nikotínom alebo príliš intenzívnym slnečným žiarením.
  • Správny životný rytmus s dostatočným odpočinkom a spánkom chráni všetky regeneračné procesy v tele a prináša väčší pocit zdravia a pohody.
  • Doprajte si wellness vo vlastnej kúpeľni: s aromatickým kúpeľom oslovíte po namáhavom dni všetky zmysly a rozmaznáte telo aj ducha.

Ďalšie tipy pre vyššiu kvalitu života 

  • Striedavé sprchovanie podporuje prekrvenie a metabolizmus, hodí sa najmä počas klimaktéria.
  • Dôkladný zásaditý peeling odstráni odumreté časti pokožky a robí jú hladšou a mäkšou. Po peelingu sa už nesprchujte, čím zvýšite jeho účinok
  • Keď je vaša pokožka veľmi suchá, popraskaná alebo máte kožné problémy, ako ekzém alebo psoriázu, odporúčame vám zásadité kúpele na uvoľnenie a podporu detoxikácie organizmu.
  • Ayuverdské terapeutické metódy vám môžu pomôcť eliminovať stres a získať energiu. 

Úplné uvoľnenie s ajurvédou 

Stres a preťažovanie počas všedného dňa zasahujú ľudí nielen duševne, ale aj telesne. S ayurvédou, indickou medicínou o „dlhovekosti“ nasmerujete svoju pozornosť na vnútornú vyrovnanosť a tým na jeden z najdôležitejších základov pre zdravý život.
Človek sa skladá z tela a duše – z toho vychádza 5.000 rokov staré ayurvédské liečiteľské umenie. Keď nežijme v súlade s prírodou a našou vnútornou podstatou, ochorieme. Dôvod: Tri životné energie, tzv. Doshas, sú v nerovnováhe. S ayurvédskými liečiteľskými metódami pomáhajú harmonizovať ayurvéskí lekári, „Vata“, „Pitta“ a „Kapha“. Individuálne zostavená terapia môže pozostávať z napr. jógy alebo meditácie, bylinnej liečby, nutričnej terapie, masáže a olejovej procedúry.

Spoznajte svoje najvnútornejšie potreby   

Našťastie nemúsíte najprv ochorieť, aby ste vyskúšali ayurvédu! Už dávnejšie našlo toto liečiteľské umenie cestu do oblasti wellnessu aj u nás v Európe. Taká ayurvédska wellness liečba s olejovými procedúrami, masážami a nutričnými pravidlami vám zvýši fyzickú a duševnú pohodu. V každom prípade účinok môže byť dlhodobý. Prostredníctvom hĺbkovej sebaanalýzy, ktorú so sebou ayurvéda prináša, sa veľa dozviete  o svojich najhlbších potrebách.

Možno si najprv položíte otázky: Ktoré aktivity, jedlá a životné situácie sa vám nepáčia? Spoznáte svoje osobné stresové faktory a zvýšite citlivosť na telesné a emocionálne príznaky preťaženia. Na základe nových a zdravých zvykov zaradených do všedných dní sa vaša kvalita života môže zlepšiť najmä preto, lebo vychádzate zo svojich najvnútornejších potrieb.

Ako integrovať ayurvédu do každodenného života:

  • Postarajte sa v priebehu dňa o stály režim. Napríklad vstávajte skoro, vždy v ten istý čas. Vypite najprv šálku teplej vody. Potom by mohli nasledovať jógové cvičenia alebo meditácia. V priebehu dňa pravidelne jedzte.
  • Uvoľnenie patrí k životu rovnako ako práca a aktiivita. Robte si denne pravidelné prestávky. Postarajte sa o dostatočný a pravidelný spánok.
  • Vaše telo potrebuje pohyb, aby zostalo pružné a flexibilné. Denné cvičenia udržujú telo dlhodobo v dobrom zdraví.
  • Dožičte si občas ayurvédskú relaxačnú liečbu. Napr. olejová procedúra Shirodara pomôže ku duševnému a zmyslovému uvoľneniu. Počas 45 minút sa leje prúd teplého sezamového oleja na na čelo. Systematický tok vyvoláva ukľudňujúce impulzy na nervovú sústavu, pôsobí uvoľňujúco na mozgové bunky a chrbticu.
  • Aj Abhyanga – masáže („Milujúce ruky“) pomáhajú odbúrať stres. Pri štvorručnej olejovej masáži sa používajú liečebné bylinkové oleje. Tak sa uvoľnia aj odpadové látky z tkanív. Abhyanga- masáže harmonizujú všetky tri Doshas, zároveň pomáhajú uvoľniť a harmonizovať nervové napätie.

Tipy pre zdravú pokožku 

Naša pokožka je niečo celkom výnimočné. Prijíma nielen nespočetné dojmy vonkajšieho sveta, ale odzrkadľuje aj pocity a nálady nášho vnútorného sveta. Nie nadarmo sa hovorí: Pokožka je zrkadlo našej duše. O to dôležitejšie je, aby sme sa o ňu dobre starali – napr. kúpeľmi a zdravou výživou.

Ako najväčší orgán tela plní naša pokožka životne dôležité funkcie. Chráni pred slnkom, chladom, žiarením, vysušením a prehriatím. Je orgánom dýchania a vylučovania. Dokonca rozpozná a ničí škodlivé mikroorganizmy, ktoré napádajú jeho vonkajšiu vrstvu. A často ukazuje, ako sa cítime vo svojom vnútri. Sme „červení od zlosti“ alebo „bledí od stresu“, potíme sa zo strachu a rozčúlenia alebo dostaneme husiu kožu v emocionálnych situáciách. U pacientov s atopickou dermatitídou alebo psoriázou môže byť duševný stres spúšťačom ochorenia alebo zapríčiniť jeho ďalší rozvoj. Aj náš vek vidno na koži. Naopak, keď sme oddýchnutí a dobre vyspatí, naša pokožka žiari.

„Krása ide zvnútra“ – hýčkajte svoju pokožku:

  • Iba s intaktným "kabátom" môže pokožka odvrátiť škodliviny z vonkajšieho prostredia a chrániť pred infekciami, alergiami, podráždením a dehydratáciou. Neumývajte si pokožku iba vodou – čiastočne vysušuje povrchovú vrstvu a narušuje jej obrannú funkciu. Pridajte radšej do vody mastnú substanciu. Tip: Namiešajte si sami čistiacu emlulziu. Do vody pridajte šálku mlieka, dve polievkové lyžice olivového alebo ľanového oleja. Zmes by mala mať telesnú teplotu. Potom si emulziu zľahka utrite, nie trieť.
  • Krém je nutný. Dbajte, aby všetko, čo nanesiete na pokožku, malo neutrálny až čiastočne kyslý pH – faktor od cca 5,5 až 5,7 – udržiava intaktnú ochrannú vrstvu. Dobrá starostlivosť o pokožku nemusí byť drahá, ale obsahové látky by sa mali prispôsobiť veku.
  • Vyhýbajte sa UV žiareniu a dbajte o dennú starostlivosť – nanesením krému s ochranným faktorom. UV žiarenie zaťažuje pokožku a podporuje predčasné starnutie. Tým stúpa riziko rakoviny kože. Ochrana proti UV žiareniu sa dá aj jesť!. Nápomocné sú sekundárne rastlinné látky (fytochemikálie), ktoré nájdeme napr. v mrkve alebo paradajkách. Pritom je dôležitá kontinuita: Konzumujte počas štrnástich dní rajčinové pyré s pár kvapkami olejového oleja a získate prirodzenú ochranu pred slnkom s faktorom 3 až 4.

Zdravá pokožka prostredníctvom zdravej výživy

  • Zdravá výživa je kozmetický liek pokožky. Jedzte čerstvé ovocie a zeleninu so sýtymi farbami: čučoriedky, maliny, bazu, čierne ríbezle, baklažán, špenát, mangold – sú obzvlášť bohaté na rastlinné antioxidanty a chránia pokožku pred voľnými radikálmi. Správne oleje a tuky, napr. ľanový olej, chránia vďaka viacnásobným nenasýteným kyselinám pred vysychaním. Potraviny, ktoré obsahujú veľa vitamínu A (okrem mnohých druhov ovocia a zeleniny aj vaječný žĺtok a tučné ryby ako makrely a losos), sa starajú o zvýšenie hrúbky kože a zlepšujú jej štruktúru. Vitamín E zabraňuje vzniku stareckých škvŕn a redukuje stratu vlhkosti kože. Obsahujú ho najmä zrná, orechy alebo rastlinné oleje, napr. olej z pšeničných klíčkov, kukuričný a slnečnicový olej. A to najdôležitejšie: Pite dostatočne! Voda je hasičom smädu kože.
  • S dostatkom spánku, kľudu a odpočinku podporujete regeneračné procesy vo Vašom tele a pokožke.
  • Doprajte si zdravý spôsob života! Fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu, nadváha, nedostatok spánku, stres a zlá strava, určujú rýchlosť starnutia našej pokožky až 40-timi percentami.
  •  A nezabudnite: Pohyb na čerstvom vzduchu a veľa hlbokých, vedomých nádychov naša pokožka obzvlášť miluje!

Wellness na doma

Wellness nemusíte pokladať za drahú zábavku. Urobte si doma svoju wellness procedúru. Postačí aj krátky rituál - inšpirujte sa našimi nápadmi. Čo tak napríklad aromatický kúpeľ?

Chceli by ste sa po stresujúcom dni skľudniť a relaxovať? Potom oslovte svoje čuchové zmysly– najtajnejší zo všetkých ľudských zmyslov. Nosom prijaté informácie sa ihneď dostanú do pamäťových a citových centier mozgu. Čuchové informácie pôsobia bezprostredne na naše zabudnuté zážitky a privedú ich naspäť na vedomú úroveň. Vône, s ktorými sa spájajú pekné spomienky, ovplyvnia pozitívne náš imunitný systém a našu psychiku. 

Jednoduchá aplikácia éterických olejov 

Aromatické "terapie" sú obzvlášť vhodné pre domáci wellness program, ktorého základom sú éterické oleje. Získavajú sa z kvetov, lístkov a ihličia, zo stoniek, živice, ovocia, šupiek ovocia, tropických tráv a semien.

Ato na to:

  • Ak nemáte aromalampu: Dajte pár kvapiek éterického oleja do malej šálky s vodou a postavte ju odparovať na výhrevné teleso či radiátor.
  • Pridaním niekoľkých kvapiek oleja môžete vyčariť skutočnú kompozíciu vôní pre svoj exkluzívny masážny olej.
  • Obzvlášť uvoľňujúce sú aromatické kúpele. Esencie neprijímame len cez nos, ale aj cez pokožku.

Ďalšie nápady pre domáci wellness: 

  • Najprv kúpeľ nôh, potom dôkladná manikúra a pedikúra – pekný program na príjemné nedeľné odpoludnie.
  • Venujte čas a pozornosť svojim potrebám. Ste unavení? Spite. Chceli by ste si dopriať chvíle s knihou? Potom tak urobte – najlepšie v obľúbenom kresle. Chceli by ste zažiť kulinársky zážitok? Urobte nákupy a pripravte jedlo. Potrebujete odstup? Potom sa utiahnite, vypnite mobil a užívajte kľud.
  • Wellness vo dvojici? Čo by ste povedali na vzájomnú olejovú masáž?

Jesť vyvážene – ale s pôžitkom! 

Vyvážená strava je základom pre krásu a pocit šťastia. Dôležité je nielen čo jete – ale aj ako jete. Prečítajte si naše odporúčania pre chutné a zdravé jedlo.

Naše tipy na zdravé jedlo:

  • Stredobodom výživy by mali byť rastlinné potraviny, lebo obsahujú veľa zdravých vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a fytochemikálií. Nakupujte čerstvé potraviny. Varte zeleninu len krátko – tak sa zachová veľa živín a prirodzená chuť.
  • Konzumujte denne najmenej 30 gramov vlákniny, najlepšie z ovocia, zeleniny a škrobových výrobkov, ako je ražný chlieb alebo ovsené vločky. Nestráviteľné balastné látky zohrávajú dôležitú úlohu pre náš metabolizmus, znižujú napr. krvné tuky a pomáhajú telu vylúčiť cholesterol.
  • Mäso je vhodné konzumovať len občas.
  • Jeden až dvakrát za týždeň jedzte rybu, zásobuje telo zdravými omega – 3 mastnými kyselinami, vysoko hodnotnou bielkovinou, jódom a selénom.

Viac tipov pre zdravú výživu

  • Nie je zdravé jesť príliš veľa tuku. Stačí 60 až 80 gramov na deň. Tuk je často skrytý v mäse a mliečnych výrobkoch, v pečive a fastfoodoch. Jedzte predovšetkým zdravé tuky ako repkový, bodliakový a ľanový olej. Na nenasýtené mastné kyseliny je bohaté aj avokádo, orechy a tučné ryby – ako makrely a losos.
  • Cukor a soľ používajte s mierou. Existuje veľa bylín a korenín, vďaka ktorým je jedlo chutné.
  • Pite dostatočne – asi dva litre tekutín denne. Najlepšia je voda alebo iné nízkokalorické nápoje, ako strik z ovocných štiav a bylinkové čaje.
  • A to najlepšie nakoniec! Z jedla môžete mať radosť. Doprajte si čas na jedlo, užívajte si ho. Urobte si niečo chutné. Lebo jedlo je nielen výživa pre naše bunky, ale aj pre dušu.

Pri nadváhe – strava so zníženým podielom sacharidov

Ak máte nadváhu a/alebo cukrovku, strava s nízkym podielom sacharidov by mohla byť pre vás ideálna. Talianska štúdia ukazuje, že ľuďom s nadváhou a s diagnózou Diabetes mellitus typu II pomáha nízkosacharidová stredomorská strava, rýchlejšie chudli a udržali si stabilnú glykémiu. Nemecká štúdia dospela k podobným výsledkom. Porozprávajte sa so svojim diabetológom o zmene výživy predovšetkým za zdravotným účelom.

Záver: Jedzte rozmanitú stravu s mierou a predovšetkým s chuťou. Vyskúšajte nové recepty, napr. Kambala so šalátom a kúskami manga. Dobrú chuť!

Čo robiť pri kožných problémoch?

Čo jeme a pijeme, má veľký vplyv na zdravie našej pokožky. Akné, psoriáza a iné choroby môžu mať príčiny v stravovacích návykoch. Aj malé zmeny vo výžive môžu pomôcť.

Kožné ochorenia nie sú zriedkavým následkom vnútorných ochorení a výživou podmienených porúch metabolizmu. Príkladom je napríklad akné, jedno z najčastejších kožných ochorení. Vedci zaoberajúci sa výživou, nám ukázali, že akné sa vyskytlo u primitívnych národov až vtedy, keď zanechali svoj tradičný spôsob stravovania – predtým toto kožné ochorenie vôbec nepoznali. Aj mliečne výrobky by mohli ovplyvňovať akné predovšetkým u mládeže. Príčina je údajne v kolísaní hladiny hormónov. Mlieko je skutočný hormónový koktail a obsahuje prekurzorové molekuly testosterónu. 

Mužský pohlavný hormón sa významne podieľa na vývoji akné. Okrem toho mlieko obsahuje inzulínu podobný rastový hormón IGF – 1, ktorý zvyšuje produkciu testosterónu.

Zdravou výživou pomáhate vašej koži: 

Pri psoriáze, chronickom zápalovom ochorení kože, sa ukázalo, aký pozitívny vplyv môže mať správna strava. Príčiny psoriázy môžu byť genetické alebo spôsobené environmentálnymi faktormi, stresom a liekmi. Strava prispôsobená tejto chorobe môže stabilizovať obranyschopnosť organizmu a lepšie regenerovať pokožku a sliznice. Terapeutický pôst môže byť protizápalový, zmierniť bolesti a svrbenie kože. Štúdia ukázala, že po štvortýždňovej diéte so zníženým obsahom kalórií sa kožné problémy jedincov podstatne zlepšili.

Jedzte zdravo a pite dostatočne: Ak je vaša strava vyvážená – s celozrnnými a mliečnymi výrobkami, s množstvom ovocia a zeleniny – a dostatočne pijete, dávate vašej pokožke základ pre dostatočné zdroje. Dôležité: V žiadnom prípade nešetrite na tuku. Potraviny, ktoré sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, zabezpečujú pružnosť a flexibilitu bunkových stien. Môžu tak ľahšie prijímať výživu a uvoľňovať tiež metabolický odpad. Siahnite preto pravidelne po vysokokvalitných rastlinných olejoch, orechoch a semenách alebo tučných rybách. Dobrú chuť!

Jedzte čo možno najviac prírodné potraviny: Napr. ľudia, ktorí trpeli žihľavkou, podstúpili diétu bez konzervantov a farbív, zriekli sa aj ovocia ako ananás, jahody alebo marhule, čiže potraviny obsahujúce látky,  ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. V priebehu troch týždňov nemalo 70% pacientov žiadne bolesti.

Buďte trpezliví a konsekventní: Je jedno, z akých dôvodov – či kozmetických alebo chorobou podmienených. Ak by ste chceli zmenou stravy zlepšiť svoju pokožku, nestane sa tak z večera do rána. Je to skôr dlhodobý proces, preto sa oplatí trpezlivo vytrvať.

Doprajte si zásaditý kúpeľ

Pokožka sa vám poďakuje

Zásaditý kúpeľ je čistý relax a detox – odporúča sa najmä pri kožných problémoch. Zodpovedajúce zásadité kúpeľové produkty sú k dispozícii v lekárni a drogérii. Vyskúšajte!     

  • Zásaditý kúpeľ otvára jemným spôsobom systém kanálikov pokožky. Podporuje jej prirodzenú funkciu, vylučovanie kyselín a toxínov.
  • Zásadité kúpele sú vhodné pre všetky typy pokožky. Odporúčajú sa najmä na veľmi suchú a popraskanú kožu. Pomáha pri kožných problémoch ako atopická dermatitída alebo psoriáza.
  • Dôležité: Hodnota pH zásaditého minerálneho kúpeľa by mala byť vyššia ako 8. Oproti tomu má naša krv pH 7,4. V dôsledku vyššej hodnoty pH vo vode na kúpanie vzniká tzv. osmotický tlak. Kúpeme sa dlhšie ako 30 minút v roztoku s pH vyšším ako 8, fyzikálny zákon spôsobuje, že cez póry kože sa vylučujú kyseliny.

Tipy pre ešte väčší účinok a pôžitok

  • Teplota vody nesmie byť príliš horúca a mala by mať teplotu tela.
  • Doprajte si dostatok času. Detoxikačný efekt sa dostaví až po 30 minútach, najväčší je po 90 minútach.
  • Väčší účinok bude, ak použijete kefu. Trite telo masážnou rukavicou v smere od toku lymfy. Masírujte vždy smerom od srdca.
  • Po zásaditom kúpeli sa nesprchujte. Zásadité minerálne látky pôsobia liečivo.
  • Zaviňte sa po kúpeli do teplej osušky a až 30 minút si odpočiňte.
  • Pre zmenu si môžete dopriať sprchový peeling. Sprchujte sa striedavo s teplou a studenou vodou. Dajte si potom do ruky trochu zásaditej soli, navlhčite ju a takýmto peelingom masírujte navlhčenú pokožku tak dlho, pokým sa minerálne látky úplne nevstrebajú či nerozpustia. Podporí prekrvenie, odstráni odumreté častice v koži. Koža bude hladšia a jemnejšia. Po peelingu je lepšie sa nesprchovať.

Rozmaznávanie zmyslov: Wellness pre oči a uši

Vidieť, počuť, voňať, chutiť, cítiť – čo robíte vedome pre svoje zmysly počas všedného dňa? Urobte niečo pozitívne. Tu je pre Vás pocitový program pre oči a uši.
Zrak – zvaný aj ako zrakový zmysel – je naše najvýznamnejšie zmyslové vnímanie. Počas jednej sekundy registrujeme až 10. 000 jednotlivých optických podnetov. Náš mozog ich zachytí veľmi rýchlo a interpretuje. Nečudujme sa, že na konci dňa sa často cítime vizuálne podráždení. Náš sluch je stále bdelý zmysel v pozadí. Uši sa nedajú zatvoriť a sú stále na príjme. Tento veľmi citlivý kľúčový orgán môže za sekundu prijať 100. 000 bitov informácií, z čoho maximálne 30 sa dostane do nášho vedomia. Ani v spánku sa nevypnú, chránia a upozorňujú nás, čo naše oči nemôžu vidieť.

Uvoľnenie očí

Vyskúšajte to!

  • Navzájom si šúchajte dlane, aby ste ich mali teplé. Utvorte z oboch rúk tvar mušle a zakryte dlaňami oči tak, aby sa nedotýkali očných viečok. Zatvorte oči.
  • Užívajte si tmu. Vdýchnite uvoľnenie.
  • Ak by ste nakoniec chceli, môžete rukami pomaly klesať a otvorte oči opatrne a spomalene.
  • Počas celého cvičenia dýchajte pomaly a pravidelne. Vdychujte nosom a vydychujte cez málo otvorené pery. 

Uvoľnenie uší: Oáza ticha

Doprajte svojim prestimulovaným ušiam pravidelný oddych!

  • Ľahnite si pohodlne na zem na chrbát. Upchajte uši ušnými zátkami.
  • Dýchajte pomaly päťkrát nádych a výdych. Započúvajte sa do seba. Môžete vnímať svoj „vnútorný zvuk“?
  • Položte si ruky na hrudný kôš. Dýchajte pomaly, päťkrát hlboký nádych a výdych. Pri poslednom výdychu vypustite napätie von z hrudného koša. To isté opakujte s bruchom a panvou.
  • Potom si položte ruky vedľa tela a počúvajte svoje vnútro. Zmenil sa vnútorný zvuk?

Cítiť, vnímať vôňu a chuť – program pre zmysly

Vyskúšali ste naše tipy na uvoľnenie očí a uší? Ďalšie tri zmysly čakajú na wellnessové dobrodružstvo. Tu je náš blahodarný typ pre váš čuchový, chuťový a hmatový zmysel.
Čuch a chuť sú úzko spriaznené zmysly. Vedeli ste, že náš nos poskytuje až 80% chuťových informácií? Môže zachytiť asi 10. 000 rozličných vôní. Na jazyku sa nachádzajú naše chuťové kanáliky s 50 až 150 zmyslovými bunkami, ktorými môžeme rozlišovať sladké, slané, kyslé a horké chute.Vekom, používaním umelých aróm, príliš korenistým jedlom, liekmi, chorobami sa môže stať, že prestaneme vnímať jemné chute. Dobrá správa. Chuť sa dá trénovať!

Tipy na každý deň pre úspešný tréning chuti: 

  • Vyhýbajte sa hotovým jedlám a fasfoodom.
  • Buďte zvedaví: Aké by to bolo vyskúšať častejšie niečo nové a neznáme?
  • Buďte pozorní: Vyskúšajte vedomé jedenie bez televízie, rádia, kníh, práce atď.
  • Jedzte pomaly a pociťujte chuť. Zatvárajte a otvárajte oči a koncentrujte sa len na jedlo v ústach. Ako prežívate jedlo teraz?

Cit a hmat patria medzi naše prastaré skúsenosti. V materskom lone sa ešte ako nenarodení orientujeme týmito zmyslami, skôr ako môžeme počúvať a vidieť. Nimi sme ako batoľatá a malé deti objavovali svet. Či je niečo hranaté alebo okrúhle, hladké či drsné, studené alebo teplé, mokré alebo suché, tvrdé, mäkké, trasľavé? To všetko sa učíme rozlišovať týmito zmyslami a tým – v pravom zmysle slova – pochopiť náš svet.

Zlepšite hmatovú senzibilitu – chodievajte bosí 

Výborná cesta, ako podporiť hmat, je chôdza po zmyslových chodníkoch určených na chodenie na boso. Pocítite rôzne materiály pod nohami ako zvláštne intenzívne zmyslové dojmy, a tým sa dobre uvoľníte. Niektoré kúpele už aj na Slovensku ponúkajú takéto zmyslové chodníky a cestičky.