Zdravé stravovanie pre celú rodinu

Ako rodičia si želáte pre svoju rodinu len to najlepšie – predovšetkým v oblasti zdravia.  Domácnosť, práca, rodina zaberá takmer celý čas, napriek tomu by ste chceli byť pre svoje deti vzorom. Vyhovieť všetkým želaniam a pritom nezanedbávať kompletne svoje potreby je ľahšie povedať ako urobiť.
Ale práve v takýchto namáhavých životných situáciách je dôležitejšie dbať na vyváženú stravu. Poskytne vám energiu na všedný deň, daruje väčšiu kvalitu života a nádherné momenty s vašimi milými.

Urobte pre seba a Vašu rodinu niečo dobré

7 zásad úspešnej implementácie

  1. Priblížte svojmu dieťaťu už v ranom veku zdravú stravu, aby sa stala pevnou a samozrejmou súčasťou všedného dňa.
  2. Začleňte celú rodinu do všetkých procesov prípravy – od nákupu cez varenie, až ku stolovaniu.
  3. Pôsobte pozitívne a nezabudnite, že rodičia majú obrovský vplyv na stravovacie návyky svojich detí.
  4. Inšpirujte sa! Individuálny plán výživy Metabolic Balance ponúka mnohé zdravé recepty a cenné podnety.
  5. Buďte kreatívni! Varte s pestrofarebnou zeleninou, prispôsobte jedlo primerané deťom, vyberte jednoduché recepty príjemnej chuti – bez veľkej námahy. 
  6. Kupujte zámerne regionálne a sezónne potraviny. Sezónny kalendár vám napovie, kedy dostanete domáce výrobky čerstvé a za dobrú cenu. 
  7. Plánujte, aby ste ušetrili čas, peniaze a nervy. Spôsob si vyberte sami – nákupný lístok, týždenný jedálny lístok alebo praktická apka - je to len na vás. 

Chudnúť s rodinou – aj to je možné

Vy a váš partner chcete schudnúť. Ale ako urobiť zmenu stravy, aby bolo postarané o celú rodinu. Dokážete to bez veľkej námahy – s malými trikmi, kreativitou a dobrým plánovaním.
Dôležité je, aby každému robil tento rodinný zážitok radosť. Spolu nakupujte, spoločne varte a motivujte všetkých ku športovej aktivite. Získavajte podnety pre zdravú kuchyňu. Váš osobný poradca Metabolic Balance vám ponúkne napr. mnohé výborné recepty, ktoré môžete prispôsobiť vašim osobným potrebám a ktoré chutia všetkým členom rodiny. Z odporučených ingrediencií sa dá vyčariť vynikajúce jedlo pre malých i veľkých – s dostatočnou prílohou alebo s menšími úpravami. 

Recept: Sekaná so zeleninou 

Ingrediencie na jednu porciu Metabolic Balance a pre 3 ďalších stravníkov:

  • 2 ks zeleniny (napr. cukina a paprika)
  • 2 ks rajčín
  • 4 čajové lyžičky pokrájanej cibule
  • ½ papáje (alebo iného ovocia, podľa plánu)
  • 300g mletého hovädzieho mäsa (alebo iného, podľa plánu)
  • soľ, korenie
  • rasca
  • bio jablčný ocot
  • pažítka

Pre ďalších troch, ktorí sa nestravujú podľa Metabolic Balance: 

  •  250g špagiet (najlepšie celozrnných)

Tip na prísnu fázu: Odváženú porciu Metabolic Balance uvarte v panvici bez oleja, zvyšok v inej panvici s olejom. Tak môžete správne dodržať údaje hmotnosti porcie podľa osobného plánu výživy. 

Príprava: 

Ovocie a zeleninu umyte a očistite. Pokrájajte zeleninu na kúsky, cibuľu, paradajky a papáju na kocky. Odvážte si prísady na odporučenú porciu. Pripravte hrniec na varenie špagiet. Zohrejte dve panvice bez oleja, v jednej opečte na kocky pokrájané mäso, ktoré odvážite podľa Metabolic Balance – plánu, v druhej zvyšok. Všetko posoľte, okoreňte a pridajte rascu. Teraz dajte do panvice odvážené množstvo zeleniny podľa Metabolic Balance, 1 čajovú lyžičku cibule a 1/2 paradajky, do druhej panvice dajte zvyšok. Všetko nechajte 10 minút variť. Medzitým varte špagety, neprevariť, len al´dente. Nakoniec primiešajte na kúsky pokrájanú papayu, krátko povarte a dochuťte octom. Členovia rodiny alebo hostia, ktorí nie sú v Metabolic Balance, si pochutia na tomto jedle ako na chutnej Bolognese omáčke so špagetami.

Tip: So stredomorskými bylinkami ako oregano alebo bazalka bude toto jedlo ešte viac la Italia!

Dobrú chuť!

Stravujeme naše deti zdravo? 

Veľa ovocia a zeleniny, prírodné prísady a ruky preč od polotovarov – abeceda detí je taká jednoduchá. 

Ak sú obaja rodičia zamestnaní, zostáva málo času na prípravu zdravého jedla. Použiť zdanlivo „zdravé“ detské potraviny sa zdá ako dobré riešenie. Pritom takéto výrobky, ktoré sú vyrobené pre deti, lákajú napr. mini hračkami a vtipnými baleniami. Starších lákajú výrazne vytlačenými heslami - „s cennými cereáliami“, „s množstvom mlieka“ alebo „posilňuje kosti“.

V skutočnosti dostanete len zriedka to, čo sľubujú. Vo väčšine výrobkov je príliš veľa cukru a tuku, obsahujú často pridané látky. Použitie prírodných potravín je oveľa zdravšie: čerstvé jablko na desiatu.

 

Prekážky všedných dní

Ďalšiu prekážku tvorí stravovanie v detských predškolských zariadeniach. Jedlo v týchto zariadeniach síce zodpovedá normatívu, no jedálny lístok obsahuje prevažne mäso, príliš málo ovocia, zeleniny, šalátov, čerstvých výrobkov a celkový pomer živín je nevyvážený. Pritom uprednostňuje väčšina zariadení teplú stravu. Častokrát je množstvo energie na jedno dieťa príliš vysoké a je málo kvalitné.

To najlepšie pre dieťa – predpoklady pre zdravý vývoj

Už v kojeneckom a ranom veku dieťaťa sa tvorí základ zdravého života. Výživa ovplyvňuje vývoj a výkonnosť vášho dieťaťa. Ale majú dnes rodičia vlastne možnosť optimálne sa postarať o svoje dieťa? Silvia Bürkle dáva odvahu starostlivým rodičom. Podľa dietetického názoru nestojí nič v ceste zdravému vývoju vášho dieťaťa, ak budete dodržiavať určité princípy: 

Dajte pozor, aby boli pravidelne v jedálnom lístku ovocie, zelenina, mliečne a celozrnné výrobky, ryby, kvalitné mäso.

  • Navyknite potomka na chuť čerstvého ovocia a zeleniny.
  • Varte jedlá z čerstvých výrobkov a nepoužívajte umelé dochucovadlá.
  • Vzdajte sa detských potravín a čítajte pozorne nálepky na výrobkoch.
  • Postarajte sa, aby denné maškrtenie neprekročilo primerané množstvo.
  • Deti by mali mať vždy pri sebe zdravé nápoje (vodu, bylinkový čaj).
  • Zásobujte svoje dieťa zdravým snackom (napr. jablkom, mrkvou).

Spoločné varenie – zábava pre veľkých a malých

Spoločné nakupovanie a varenie je zábavné, jedlo je zdravé a posilňuje súdržnosť v rodine. Prezradíme Vám, ako privediete hravo svoje ratolesti ku zdravej strave a aké zaručené pravidlá treba v kuchyni dodržiavať.

Od školského veku jedia deti viac menej to, čo dostanú na stôl. Nie je vždy ľahké, splniť želania každému členovi rodiny. Nájdite kompromisy a postarajte sa, aby boli všetci šťastní a spokojní.

Takto sa stane nakupovanie a varenie zážitkom: 

  • Každý člen rodiny si môže želať 1x týždenne obľúbené jedlo.
  • Pri spoločnom nakupovaní a varení každý povie, aké konkrétne úlohy urobí.
  • Dožičte svojmu dieťaťu v kuchyni vlastnú zásuvku alebo priečinok s jeho osobnými kuchynskými vecami. To motivuje!
  • Postarajte sa v kuchyni o veselú náladu, napr. malou hrou ako „vidím niečo, čo ty nevidíš“!
  • Plánujte 1x v mesiaci výdatný nedeľný brunch, s veľkým výberom a dostatočným časom pre každého.
  • Vymieňajte sa počas varenia. Pri jedle rozprávajte o tom, čo ste zažili, aké plány máte na nadchádzajúce dni alebo na dovolenku. Spoločné zážitky sú dôležité.
  • Ak by chceli staršie deti samostatne variť, nechajte ich. Dajte problémy a otázky do úzadia a pochváľte malých kuchárov. Až po jedle stanovte pravidlá pre budúci kuchársky Event.

Tip: Teraz to bude pestré! 

Deti milujú farby. Pestrou a rozmanitou kuchyňou nalákajte najmenších na zdravé potraviny a ich chuť. Ružové jahodové mlieko, čerstvo vylisovaná pomarančová šťava, pestré ovocné a zeleninové doštičky sú pre deti veľkým potešením a môžu byť pripravené malými znalcami s vašou pomocou!

Bezpečnosť v kuchyni

Jednoduché recepty, ako praženica alebo ovocný šalát, sú vhodné na varenie s deťmi. Ak sú jedlá komplikované, rozdeľte jednoducho ľahké úlohy deťom, napr. krájanie zeleniny. V takýchto prípadoch je dôležitá bezpečnosť. Vysvetlite im počas prípravy pravidlá v kuchyni, aby ste predišli úrazom:

  • Nesiahať nikdy na horúcu platňu na sporáku.
  • Krájať vždy smerom od tela.
  • Doska na krájanie musí pevne ležať na stole.
  • Nikdy sa nepokúšajte chytiť padajúci nôž.
  • Horiaci tuk v panvici nikdy nehaste vodou, ale oheň zaduste nejakou pokrývkou.

Nakupovať podľa plánu 

Nakupovať, variť, upratovať, prať – medzi povolaním a rodinou je veľké množstvo úloh. Dobrá organizácia týždňa šetrí čas, nervy a peniaze. Predstavujeme vám osvedčený plán pomoci na všedný deň.

Plán nákupov a jedálny lístok 

Ak si urobíte plán nákupov a jedálny lístok, uľahčíte si to. Nezabudnete nič dôležité a zabránite zbytočným výdajom. Vďaka tomu si naplánujete nákup na jeden deň v týždni a môžete pripisovať, čo Vás ešte napadne. 

Oplatí sa urobiť aj „jedálny lístok“ na celý týždeň vopred. Napíšte si raňajky, obed, večeru, vrátane predjedla a dezertu. Dopíšte ešte nutné potraviny na nákupný zoznam.

Regionálne, sezónne a vedomé 

Sezónny kalendár je ďalší výborný pomocník, ktorý vám poradí, aké je v sezóne ovocie a zelenina. Domáce výrobky sú čerstvé, bohaté na životne dôležité látky a chutia lepšie. Nepotrebujú putovať dlho do chladničky, čím šetríme životné prostredie. Presvedčte sa sami o kvalite a vyskúšajte lahodnosť tovaru na tržnici, v obchodíkoch vo dvore alebo v ovocnom sade. Kupujte v supermarkete miestne ovocie a zeleninu. Pozorne čítajte v regáli etiketu a údaje. Obľúbené sú eko – a biodebničky. Dodávajú sa týždenne čerstvé z regiónov až ku dverám, zostavované vždy novým spôsobom s priloženými návrhmi receptov. 
Regionálne a sezónne nákupy sú najlepšia voľba: Šetríme zdravie, životné prostredie a peňaženku!

Mobilný pomocník nákupov 

Veľmi praktickí a vždy po ruke sú mobilní pomocníci pri nakupovaní, pre Vás bezplatný App Metabolic Balance. Je spojený s vaším osobným výživovým plánom a ponúkne zdravé recepty na všetky jedlá. Prehľadný týždenný plán prezentuje všetky vybrané potraviny. Okrem toho sú uvedené na Vašom osobnom nákupnom lístku potrebné doplnky. Vyskúšajte to!

Pije Vaše dieťa dostatočne? 

Mnohé štúdie dokazujú, že deti pijú málo tekutín. Nedostatok môže mať nepríjemné následky a môže viesť ku poškodeniu zdravia. Čo môžeme urobiť, aby naše deti dostatočne pili?
Dorastenci potrebujú v pomere ku svojej výške viac tekutín ako dospelí. Nedostatok má preto zdravotné následky: znížená telesná a duševná schopnosť výkonu detí, trpia závratmi, únavou a bolesťami hlavy. Natrvalo môžu vzniknúť ochorenia močových ciest a problémy so stolicou.
Denne asi 200ml vody môže urobiť rozhodujúci rozdiel a vyrovná potrebu vody vašich detí.

Koľko tekutín potrebuje moje dieťa? 

Vek                      denné množstvo tekutín

4 - 7 rokov            940 ml
7 - 10 rokov          970 ml
10 - 13 rokov      1.170 ml
13 - 15 rokov      1.330 ml
15 - 19 rokov      1.530 ml

Zdroj: Nemecká spoločnosť pre výživu

Čo treba robiť, aby moje dieťa dostatočne pilo?

Nie je jednoduché prinútiť deti pravidelne a dostatočne piť. Často nato nemyslia a odmietajú tekutiny, nemajú pocit smädu alebo nemajú pri sebe žiadny nápoj.

Tipy:

  • Pozor: pri športe a hrách, cez horúce dni a počas choroby sa môže potreba tekutín Vašich detí podstatne zvýšiť.
  • Voda je najlepší nápoj. Neobsahuje žiadne kalórie, ani cukor. Prijateľné sú aj nesladené ovocné a bylinkové čaje.
  • Ponúkajte deťom potraviny bohaté na vodu, napr. vodové ovocie a zeleninu, ako aj polievku.
  • Dajte svojim deťom do školy ľahkú fľašu na pitie. 
  • V škole by mali deťom dovoliť piť aj počas vyučovania.