Vedeli ste? Cibuľa, prvá pomoc pri prechladnutí

31.07.2019

Okrem mnohých vitamínov a minerálov, vrátane draslíka, vápnika, fosforu, železa, jódu a selénu, sú to predovšetkým sulfidy - veľká rodina éterických olejov, štipľavé- síru obsahujúce éterické oleje, ktoré dodávajú cibule obrovskú liečivú silu (a sú dôvodom slzenia pri jej krájaní).  Majú antibakteriálny účinok na sliznice a zabraňujú infekciám. Spolu s určitými proteínovými zlúčeninami a flavonoidmi, cibuľa znižuje krvný tlak a tuky v krvi. Horčičné oleje podporujú chuť do jedla, stimulujú žalúdočné a črevné funkcie a podporujú detoxikačnú činnosť pečene, žlče, pankreasu, obličiek a močového mechúra. Cibuľa je nápomocná pri vysokom krvnom tlaku, vysokom cholesterole a artérioskleróze, posilňuje steny ciev, zvyšuje libido a údajne znižujú riziko rakoviny.

Prvá pomoc pri prechladnutí

Cibulová šťava je osvedčený domáci liek a prírodné antibiotikum pri nachladnutí so silným hlienom v dýchacích cestách. Obsah éterických olejov uvoľňuje hlien a podporuje vykašliavanie. Na prípravu šťavy nahrubo nakrájajte väčšiu cibuľu a nechajte ju niekoľko hodín stáť s 3 lyžicami medu v zatavenom pohári či zaváraninovej fľaši. Potom pretlačte (sceďte) šťavu a v polievkových lyžiciach požívajte po celý deň.

Surová je obzvlášť cenná

Tenučké plátky surovej cibule, nakrájanej na krúžky, dodá šalátu nielen pikantnú chuť, ale je aj skutočne zdravá. Vo východnej Európe je už dlhý čas známy účinok cibule na riedenie krvi, ktorý je vďaka prísadám allicín a ajoén. Surová cibuľa sa preto v týchto zemepisných šírkach považuje za najlepšiu ochranu pred infarktom a prevenciou trombózy, a preto sa tu konzumuje takmer každý deň. V neposlednom rade cibuľa obohacuje jedlo aj o vitamín C.
 

Metabolic Balance

Categories