Čo jesť v čase korona krízy

31.07.2019

Život sa spomalil.
Situácia je dramatická, smutná, ale môžeme ju vidieť aj ako šancu, to je na nás. Čoho teraz má väčšina z nás, je dostatok času. Čas strávený doma, s rodinou, bez bežného každodenného zhonu. Môžeme sa venovať činnostiam, na ktoré nám času inokedy nezostávalo. Trebárs aj varenie kvalitných jedál, ktoré naše telo potrebuje azda ešte viac ako inokedy. Ukázať deťom, ako sa pečie chlieb - možno budú rady, že majú o zábavu postarané. Vypestovať si vlastné klíčky alebo výhonky. Vyskúšať aj zložitejšie recepty, na ktoré sa z nedostatku času nedostalo. Pre niekoho z nás to môže byť aj impulz pustiť sa do 14 dennej prísne fázy, do ktorej už ste sa dlho nemohli odhodlať, pretože na to nebol čas, alebo kvôli stresu v práci, či kvôli chystaným spoločenským udalostiam, ktoré sa teraz nekonajú.

Nekupujte potraviny, ktoré by ste inokedy nejedli
Práve táto ťažká doba, kedy je naším prioritným cieľom zostať zdraví a odolní, si žiada, aby sme naše telo zásobili zdravými a hodnotnými potravinami a nie polotovary a hotovými jedlami z plechoviek, ktoré sú plné pridaných látok, zvýrazňovačov chuti a cukru a neobsahujú prakticky žiadne hodnotné živiny. Takéto zdravé jedlá je možné pripraviť aj z trvanlivých surovín. Poradíme vám, ako na to.

Alternatívy k raviolám z plechovky, lančmítu a cestovinám s kečupom.
Zostavili sme pre vás zoznam potravín, ktoré sú trvanlivé, môžete si ich teda nakúpiť aj do zásoby pre prípad karantény, a napriek tomu vám dodajú potrebné živiny a sú zlučiteľné s princípmi Metabolic Balance.
Nevadí, že nemáte všetky z týchto surovín v jedálnom pláne, jednoducho sa presuniete do 3. odľahčenej fázy, v ktorej sú povolené aj ďalšie suroviny. A ak nemáte vlastný individuálny nutričný plán, treba ich práve teraz tá správna chvíľa si nechať svoj vlastný vystaviť.

Vyhľadať a osloviť poradcu možno aj v tejto nezvyčajnej dobe. » Metabolic Balance Online « poradenstvo, sme tu pre vás! Sme tam kde, ste vy!

Zdroje bielkovín:
strukoviny - sušené aj v náleve (u strukovín v náleve používame dvojitú gramáž než u suchých)
strukovinové cestoviny
múka z cíceru alebo z červenej šošovice
tofu - prírodné alebo údené
tempeh
ryby vo vlastnej šťave alebo v kvalitnom oleji
vajcia
mandle, slnečnicové a tekvicové semienka
orechy
mlieko, jogurty, tvarohy, syry - kozie, ovčie, kravské, buvolie
klíčky a výhonky (ako si ich vypestovať nájdete » TU «)
 
Tuky:
ľanový olej - iba za studena!
repkový olej vhodný aj na tepelnú úpravu
olivový olej
kokosový tuk
ghee - prepustené maslo
kokosové mlieko

Zdroje škrobov:
ražný knäckebrot
ražná múka  (recept na ražný kváskový chlieb kliknite » TU «)
ražná
krupica
a vločky
ražné cestoviny
ovsené vločky

Zelenina:
kapusta: biela, červena aj kvasená
čínska kapusta
mrkva
zeler
petržlen
paštrnák
pór
tekvica
kel
červená repa
cibuľa
cesnak, zázvor (majú výborné antiseptické účinky')

Ovocie:
sušené nesladené ovocie: slivky, marhule, mango, papaya, jablká, hrušky
jablká, hrušky, pomaranče, mandarínky, grapefruit ...

Bylinky a koreniny:
petržlen
tymián
rozmarín
oragáno
pažítka
mäta
chilli papričky
korenie
čierny rasca
klinček

Bylinky a koreniny významne podporujú imunitný systém a majú antivirotické účinky. Niektoré si môžeme pestovať sami v kvetináči na parapete alebo už aj vonku či na balkóne.

Metabolic Balance

Categories