Metabolic Balance a vegánska výživa - Je to zlúčiteľné?

24.09.2019

Koncept výživy Metabolic Balance je založený na najnovších vedeckých poznatkoch. Ovo-lakto-vegetariánska alebo lakto-vegetariánska strava, berúc do úvahy základné princípy a pravidlá Metabolic Balance, sa dá praktizovať veľmi dobre bez toho, aby sa stala jednotvárnou alebo aby neohrozila optimálny prísun živín. Ovo-lakto-vegetariánska strava ponúka dostatočné množstvo potravín bohatých na bielkoviny. Kritické látky, ako je vitamín B12, vápnik, železo, zinok alebo omega 3 mastné kyseliny, sú dobre obsiahnuté v rastlinných potravinách, ako sú mlieko a mliečne výrobky alebo vajcia.

V prípade čisto vegánskej stravy, pri ktorej sa konzumujú iba potraviny rastlinného pôvodu, je potrebná dobrá kombinácia potravín, ktorá podľa možnosti pokryje všetky základné živiny. Za týchto podmienok nie je možné dodržiavať pravidlá Metabolic Balance. Patrí sem okrem iného „na porciu iba jeden druh bielkoviny“ alebo to, že uprednostňujeme jedlá s nízkou glykemickou záťažou.

Vo vegánskej strave sa často kombinujú pseudo-obilniny s orechmi alebo s rôznymi náhradami mlieka (mandľové, ovsené mlieko, ryžové mlieko), na jednej strane s cieľom získať čo najvyšší obsah bielkovín s vysokou biologickou hodnotou a na druhej strane pseudo-obilniny poskytujú rôzne minerály a vitamíny. Tieto pseudo-obilniny ako quinoa, amarant alebo proso sú nutrične veľmi cenné, ale majú vysoké glykemické zaťaženie a sú nevhodné pre úvodnú fázu Metabolic balance.
Vitamín B12 je živina, ktorou sú vegáni často nedostatočne zásobovaní. Je to hlavne kvôli skutočnosti, že vitamín B12 sa nachádza predovšetkým v živočíšnych produktoch alebo v zelenine s mliečnym kvasením (kyslá kapusta, fermentované sójové výrobky).

Výrobky z bôbu alebo rakytníka sa často označujú ako zdroj vitamínu B12. Nie sú to však spoľahlivé zdroje, pretože sa jedná o takzvané analógy. To znamená, že ide o pseudo-vitamín B12, ktorý má podobnú chemickú štruktúru ako vitamín B12, ale nevyvoláva rovnaký účinok, ako sa preukázalo v laboratórnych testoch. Pre vegánov je preto vhodné doplniť (suplementovať) vitamín B12.

Takéto odporúčanie doplnkov výživy nie je v súlade s filozofiou Metabolic Balance. Pomocou nášho spôsobu výživy sa usilujeme zabezpečiť prostredníctvom stravy prísun všetkých dôležitých látok, ktoré potrebujeme. Pretože bez doplnkov výživy pre vegánov nemôžeme zaručiť dostatočný prísun živín, vegánske plány výživy nespracovávame.

Metabolic Balance

Categories