Obvod pása a stres a ako to spolu súvisí?

31.07.2019

V podstate nie je možné telesný tuk sám o sebe opísať ako zlý, pretože hrá dôležitú úlohu v organizme. Tukové tkanivo produkuje hormóny, je zdrojom energie a tiež ovplyvňuje funkcie mozgu, pečene, pankreasu a v neposlednom rade aj imunitný systém. Dospelý človek má medzi 40 a 120 miliardami tukových buniek - čím väčší je obvod pása, tým viac tukových buniek. Čím viac tukových buniek sa v brušnej dutine uloží, tým menej je tento stav priaznivý pre naše zdravie.

Tukové tkanivo bolo v minulosti považované iba ako „skladovacie“ tkanivo, ktoré zároveň chráni orgány pred chladom, tlakom a otrasmi. V súčasnosti stále viac výskumov ukazuje, že tukové bunky plné mastných kyselín môžu aj poškodiť naše zdravie.

Nevhodná strava vedúca k zvýšenej hormonálnej tvorbe, ktorá je za bilanciu zásob zodpovedná, vedie k nárastu tukových zásob. Inzulinová rezistencia, nepoužívané svaly teda telesná inaktivita vedie primárne k nárastu práve viscerálneho (vnutrobrušného alebo vnútroorgánového) tuku.

Ako súvisí stres s nadváhou alebo vicserálnym tukom?
Okrem stravy je trvalý stres je jednou z hlavných príčin nadmerného vnútorného brušného tuku.

Prečo?
Aby sme pochopili spôsob účinku, musíme si byť vedomí úloh, ktoré stresový hormón kortizol preberá v tele. Ľudský organizmus je sofistikovaný systém a nič sa neponecháva náhode. To tiež znamená, že všetky hormóny produkované v organizme majú svoju veľmi špecifickú úlohu a funkciu. Niektoré hormóny, ako napr. Inzulín alebo kortizol sa pre organizmus stáva problémom iba vtedy, keď jeho tvorba alebo mechanizmy pôsobenia nie sú vyvážené určitými ovplyvňujúcimi faktormi.

Kortizol je produkovaný v kôre nadobličiek. Určité množstvo je pre nás životne dôležité. Tlmí zápal a spomaľuje nadmernej imunitnej reakcie. Avšak, neustále zvýšené hladiny kortizolu vedú k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, aby mal organizmus dostatok energie na zvládnutie stresu. Súčasne kortizol inhibuje mediátori, ktoré tlmia hlad, čím sa zvyšuje apetít až vlčí hlad a produkcia pankreatického hormónu inzulín. Pri vysokom inzulíne dochádza k permanentnému apetítu na rýchlu energiu - sladké, čo vedie k tomu že v stresových situáciách siahame viac po sladkom, ktoré končí v tukových rezervách práve  viscerálneho tuku. 

Tí, ktorí majú pocit, že sú nepretržite v strese, produkujú príliš veľa kortizolu. A kde sa to v tele prejaví? V brušnom viscerálnom tuku, pretože tukové bunky obsahujú  viac receptorov na ktoré sa môže kortizol viazať. Vzhľadom k tomu, kortizol uvoľňuje tuk z lipoproteínov, zároveň brušné tukové bunky aktivuje tento uvoľnený tuk prijať, následok nárast viscerálneho tuku.

Tukové bunky sú mimoriadne hormonálne aktívne 
Tukové bunky nie sú veľké. Predpokladá sa, že tvoria asi 0,3 až 0,9 mikrogramov, a napriek tomu sú schopné produkovať celý rad hormónov, ktoré môžu narušiť metabolizmus. TNF-a a inerleukín-6. Obe látky primárne bojujú proti patogénom a obnovujú poškodené tkanivo. Stimulujú obrannú reakciu.

V malých dávkach skutočne podporujú imunitný systém, ale nekontrolovaná produkcia týchto zápalových látok je vďaka mnohým tukovým bunkám porovnateľná s tabletkou na spanie. Dobre dávkovaná tabletka na spanie prispieva k tomu, že človek môže ľahko spať a prespať. Predávkovanie práškami na spanie neprináša pokojný spánok a regeneráciu tela, ale môže viesť k veľkému poškodeniu organizmu.

Neutíchajúci stres, výskyt chronických ochorení spojených so zápalom (obezita, diabetes II typu, astma alergie, reuma, alzheimer, srdcové ochorenia....), centimetre pribúdajúce na obvode pása, sú znakom pre nevyhnutnosť prevencie a tou je práve individuálna úprava stravy zohľadňujúca zdravotný stav, s cieľom redukcie viscerálneho tuku, teda obvodu pása.

S Metabolic Balance, programom pre úpravu metabolizmu, je šanca reštartovať a vyhnúť sa tak negatívnym následkom, vysoká.

Metabolic Balance

Categories