Počítate ešte kalórie? Kalória nie je vždy kalória!

31.07.2019

Čo je to kalória?
Kalórie sú fyzikálne energetické jednotky, práce a množstva tepla. Vedci pred viac ako 150 rokmi určovali množstvo energie obsiahnutej v chlebe, mäse, rybách alebo ovocí. Za týmto účelom spálili určité množstvo zodpovedajúceho jedla v oceľovom valci (kalorimetrickej bombe), ktorý bol obklopený vodou. Pri tomto procese spaľovania vznikalo teplo, ktoré ohrievalo okolitú vodu. Tieto údaje boli starostlivo zaznamenané, a teda odvodené od toho, aká vysoká je energetická hodnota rôznych potravín, definované ako kalórie alebo kilokalórie.
„Kalória je množstvo energie, ktoré je potrebné na zahriatie jedného gramu vody o 1 ° C“ – alebo 1 kilokalória (kcal) je presne množstvo hustoty tepla / energie, ktoré je potrebné na zahriatie 1 kg vody o 1 ° C (od 22 ° C do 23 ° C). Ak má plátok pizze 245 kcal, znamená to, že energia v ňom uložená stačí na ohrev 245 litrov vody o jeden stupeň Celzia.

Môžete si myslieť, že na vašej telesnej hmotnosti nezáleží, či zjete celé jablko alebo namiesto toho vypijete rovnaké množstvo ako jablkový džús. Ale hoci je denná konzumácia jabĺk zdravá a dodáva telu dostatok životne dôležitých látok a vlákniny, zodpovedajúce množstvo jablčnej šťavy prispieva k tomu, že metabolizmus sa vykoľají, pretože najmä množstvo cukru obsiahnuté v džúse, rýchlo a nekontrolovane vstupuje do krvi a tým negatívne ovplyvňuje hladinu inzulínu.

Vedci sa do značnej miery zhodujú na tom, že je zásadný rozdiel, odkiaľ kalórie pochádzajú, v akej forme a pravdepodobne aj v akú dennú dobu sú konzumované. Pretože druh a spracovanie potravín určuje, ako náš tráviaci trakt a miliardy mikroorganizmov, v ktorých sa nachádza, potravu používajú.

Príprava a konzistencia ovplyvňujú počet kalórií
Vedci zistili, že jedlo nám neposkytuje svoje kalórie jedna ku jednej. Telo napríklad musí použiť veľa energie na odbúranie a strávenie surovej zeleniny alebo potravín s vysokým obsahom vlákniny. Ak je naopak zelenina alebo celozrnné produkty varené, vlákna a komplexné uhľohydráty, ktoré obsahuje, sa rozložia tak, že tráviaci proces už nie je taký náročný. V konečnom dôsledku uvarené jedlá poskytujú viac kalórií ako surová zelenina. Čím dlhšie sa jedlo varí alebo spracováva, tým viac sa mení jeho štruktúra. Bunkové steny sa rozbijú, živiny sa rozložia a sú tak pre telo rýchlejšie a jednoduchšie dostupné.

Janet Novotny, odborníčka na výživu amerického ministerstva poľnohospodárstva, a jej kolegovia to tiež veľmi pôsobivo predviedli na príklade mandlí. Využiteľný obsah kalórií surových mandlí bol o 20 percent nižší ako v rovnakom množstve mandľového pyré. Pri konzumácii mandľového pyré prišiel na rad plný počet kalórií.

Teda, aby ste ušetrili kalórie, nemali by ste prechádzať na surovú stravu, pretože to môže viesť k nedostatočnému zásobovaniu živinami a tráviacim problémom. Rozumný pomer surovej- a šetrne upravených potravín poskytuje telu optimálny zdroj pri zníženom množstve kalórií.

To, koľko kalórií telo z potraviny prijme, závisí aj od jeho konzistencie. Celozrnný chlieb s maslom a „Kinder® Milch-schnitte“ od Ferrero, majú hodnotu približne 300 kilokalórií na 100 g. Skutočnosť, že z mäkkého detského občerstvenia sa absorbuje viac kalórií a ich kalorická hodnota je v konečnom dôsledku vyššia, možno vysvetliť tým, že telo musí pri trávení celozrnnej žemle komplexnými sacharidmi dodať viac energie.
Japonskí vedci tento účinok demonštrovali na experimente s potkanmi: Skupinu zvierat kŕmili 22 týždňov obvyklým krmivom- zrno. Druhá skupina potkanov dostávala jedlo s rovnakým počtom kalórií, ale s upraveným krmivom, ktoré bolo potrebné žuť podstatne menej. Výsledkom bolo, že potkany s „mäkkým jedlom“ boli po testovacom období obézne, zatiaľ čo ostatné nie.

Kalórie – hlad a sýtosť
Jedna vec je uspokojiť dopyt po energii. Úplne iná vec je popri tom uspokojiť zasýtite. Kalórie nie sú živiny. Matematicky dokážeme absorbovať správne množstvo energie, ale predsa stále zostávame hladní, pretože naše jedlo obsahuje príliš málo živín.
Dokonca aj uhľohydráty a bielkoviny, ktoré poskytujú 4 kcal na gram, nemajú na telo rovnaký fyziologický účinok.

Sacharidy s krátkym reťazcom, ako je glukóza, sa rýchlo dostávajú do krvi, čo má za následok, že hladina cukru v krvi a inzulínu prudko rastú. Hormón inzulín povzbudzuje bunky tela, aby rýchlo absorbovali cukor z krvi. Ak k tomu dôjde, hladina inzulínu okamžite klesne – čo zase vyvoláva hlad. Kým vás 100 kilokalórií z jablka s nízkym obsahom cukru zasýti, po konzume šťavy z jablka opäť rýchlo nasleduje hlad a chuť jesť napriek rovnakému množstvu energie spotrebovanej vďaka vyššiemu príjmu cukru.

Bielkoviny, naopak, vedú k dlhotrvajúcemu nasýteniu. V žalúdku sa bielkoviny rozkladajú na peptidy, ktoré sa dostávajú do tenkého čreva, kde sú štiepené na aminokyseliny, kde stimulujú produkciu cholecystokinínu, peptidu YY a glucagon—like Peptide1. Tieto prechádzajú do krvi a prenášajú signál nasýtenia do mozgu. Hladina inzulínu zároveň zostáva stabilná aj po jedle bohatom na bielkoviny čo brzdí ďalší apetít či návaly hladu. Je tiež zaujímavé – ako potvrdili štúdie -, že takmer tretina kalórií, ktoré sa spotrebujú vo forme bielkovín, sa pri trávení bielkovín opäť spáli.

Metabolic Balance sa zrieka počítania kalórií!
Namiesto toho, aby ste sa pozerali na počet kalórií, má zmysel pozerať sa na kvalitu jedla. Metabolic Balance preto odporúča, pokiaľ je to možné, uprednostniť prírodné, nespracované potraviny. Napriek vysokému obsahu energie by sa v žiadnom prípade nemalo vyhýbať vysokokvalitným za studena lisovaným olejom. Koniec koncov, tuk nie je len zdrojom energie, je tiež nevyhnutný pre mnohé metabolické procesy v tele. Ryby, mäso, zelenina, ovocie, strukoviny, huby, orechy alebo mliečne výrobky s prirodzeným obsahom tuku poskytujú nielen energiu, ale aj dostatok vlákniny, komplexných uhľohydrátov a bielkovín, ktoré sú zodpovedné za udržiavanie funkcií tela a zároveň zabezpečujú sýtosť. Pomáhajú udržať hmotnosť alebo uľahčiť chudnutie bez toho, aby ste museli počítať kalórie.

Jedlá zhotovené z bielkovín, tukov a zeleniny s vysokým obsahom vlákniny – podľa odporúčaní plánov výživy Metabolic Balance – majú pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Pri strave podľa Metabolic Balance sa zároveň dbá na vyváženú rovnováhu vitamínov a minerálov, aby všetky živiny mohli byť optimálne metabolizované. Najnovšie tu platí, že „kalória nie je len kalória“ – pre telo je predsa jasný rozdiel, či sa 300 kcal spotrebuje vo forme ovocia, zeleniny a orechov alebo 300 kcal z potravín, ktoré sú menej bohaté na životne dôležité látky, ako sú „čipsy“ či sladkosti, ktoré takmer neobsahujú žiadne životne dôležité látky, skôr telu prácu sťažujú.

Váš osobný nutričný plán Metabolic Balance vám prezradí, ktoré potraviny by ste mali mať na tanieri, aby bolo vaše telo optimálne zásobené všetkými živinami.

Zdroje:
https://store.metabolic-balance.com/

Oka, K., Sakuarae, A., Fujise, T., Yoshimatsu, H.,Sakata T, et al. (2003). Food texture differences affect energy metabolism in rats. J Dent Res, 82: 491–494. doi: 10.1177/154405910308200617.
Trivedi, Bijal (2009). The Calorie Delusion: Why food labels are wrong (darin u. a. Interview Geoffrey Livesey), New Scientist. (15 July 2009)
Flores-Mateo, G., Rojas-Rueda, D., Basora, J., Ros, E. & Salas-Salvadó, J. (2013). Nut intake and adiposity: meta-analysis of clinical trials. Am J Clin Nutr, June 2013, 97: 1346-1355. First published online April 17, 2013. doi:10.3945/ajcn.111.031484.
 

Metabolic Balance

Categories